Ketel Pijpreiniging
Mechanische reiniging van ketel vlampijpen
Een mechanische reiniging is een effectieve methode om allerlei type vervuiling uit vlampijpen te verwijderen. Een borstel of schraper roteert op hoge snelheid in de pijp, waardoor er frictie ontstaat, door deze frictie laat de vervuiling aan de pijpwand snel los. Door middel van een afzuigsysteem kan de losgemaakte vervuiling direct afgezogen en opgevangen worden. Een mechanische reiniging van ketel vlampijpen gebeurt altijd droog, er wordt geen water gebruikt tijdens het reinigingsproces.
Toepassingen en vervuiling
De vlampijpen van (stoom) ketels kunnen snel vervuild raken. Het is daarom belangrijk om deze preventief te reinigen, voordat er verstoppingen en storingen plaatsvinden. Afhankelijk van de type brandstof en gebruik kan een reiniging elke 3-6 weken plaatsvinden. Indien er niet gereinigd wordt, kan de vervuiling zich ophopen en uiteindelijk leiden tot verstopte pijpen, wat nadelig is voor het rendement van de installatie. Veelvoorkomende type vervuilingen in vlampijpen zijn:
- As/stof
- Roet
- Kalk
Afhankelijk van de hardheid en mate van vervuiling, kan er gekozen worden voor een nylon borstel of hardere metalen schrapers. Deze zullen op hoge snelheid roteren in de pijpen en zodoende de vervuiling losmaken en verwijderen in combinatie met een stofafzuiging.
Voordelen mechanische reiniging
Het mechanisch reinigen van pijpen biedt diverse voordelen voor de klant en apparatuur. Sommigen van deze voordelen zijn hieronder vermeld.
- Er zijn veel verschillende borstels en schrapers beschikbaar, waardoor verschillende pijpdiameters en type vervuilingen verwijderd kunnen worden. Het is ook mogelijk om verstopte pijpen open te maken.
- Een roterende borstel of schraper is groter dan de pijpmaat en creëert daarom continue frictie, dit is erg effectief om vervuiling los te maken. Een pijpreiniging met roterende borstels geeft de beste reiniging resultaten wanneer vergeleken met traditionele methodes zoals hogedruk water en manuele reiniging.
- Pijp reiniging apparatuur is eenvoudig in gebruik en vereist weinig training vooraf, waardoor technici zelf de reiniging kunnen uitvoeren.
Reiniging van de buitenzijde
Meeste vlampijpketels zijn aangesloten aan een waterbehandeling om vervuiling aan de buitenzijde van de vlampijpen, zoals kalkaanslag, te voorkomen. Echter kan het zo zijn dat de waterbehandeling niet correct functioneert of dat er voor wat voor reden dan ook kalkvorming ontstaat aan de buitenzijde van de vlampijpen. In dat geval moet de vervuiling verwijderd worden, om de warmteoverdracht en dus de efficiency optimaal te houden. Een dun laagje kalk kan al een (zeer) nadelig effect hebben op de warmteoverdracht. Lees hier meer over het chemisch reinigen van de buitenzijde van vlampijpen.