Gepost op

Waarom achterstallig onderhoud van een warmtewisselaar tot verliezen lijdt

“If it ain’t broke, don’t fix it.” Deze gedachte ligt vaak ten grondslag aan achterstallig onderhoud, want waarom zou je iets stilleggen als het gewoon werkt? Toch kan correct uitgevoerd onderhoud van warmtetechnische installaties juist grote verliezen voorkomen.

Plannen van onderhoud

Als er onderhoud wordt ingepland, is dit vaak periodiek onderhoud. Dit is ter voorkoming van storingen. Het onderhoud omvat reiniging van de installatie en vervanging van (bijna) defecte en/of versleten onderdelen. Het kan echter dat onderdelen al veel sneller stuk gaan, of dat ze juist nog in prima conditie zijn. In deze gevallen draait de installatie met een lager rendement, of wordt deze onnodig stil gelegd. Beide situaties leveren een lagere opbrengst op.

Met de huidige meet- en monitorsystemen is het echter mogelijk om naast het periodiek onderhoud ook toestandsafhankelijk onderhoud uit te voeren. De monitorsystemen meten verschillende waarden in de hele centrale. Zodra bepaalde kritieke waarden zijn bereikt, vindt er onderhoud plaats. Dit kan bijvoorbeeld een hogere temperatuur of verhoogd brandstofverbruik zijn. Door middel van analyse van de meetdata, kan er snel ingegrepen worden als er problemen dreigen te ontstaan. Zo kunnen problemen en storingen worden voorkomen. Ook kan op deze manier een specifiek onderdeel van de installatie worden gereinigd of vervangen, zonder dat de hele centrale stilgelegd moet worden. Dit verbetert dus de werking van de installatie, maar voorkomt het stilliggen ervan.

Waarom een condensor onderhoud nodig heeft

Een belangrijk onderdeel dat op tijd moet worden gereinigd, is de condensor (of andere warmtewisselaar).

De condensor bestaat uit duizenden metalen pijpen. Deze kunnen verstopt raken door microbiologische vervuiling en aanslag van mangaan, ijzer of calcium carbonaat aan de binnenkant van de pijpen. Deze verstopping vermindert de werking van de centrale drastisch. Het is dan ook van belang om de werking van de condensor goed te monitoren en tijdig onderhoud uit te voeren. Voor het reinigen van de pijpen kan gebruik gemaakt worden van speciale tube cleaners. Deze verwijderen snel en efficiënt de aanslag aan de binnenzijde van de buizen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de wrijving in de pijp vermindert en zo het rendement omhoog gaat. Goodway® Benelux levert tube cleaning systemen in verschillende maten en voor pijpen met verschillende diameter. Wij hebben de kennis om te signaleren wanneer onderhoud vereist is. Wij helpen u het rendement van de energiecentrale hoog te houden en storingen te voorkomen. Want zonder tijdig onderhoud wordt goedkoop duurkoop.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.